Vervoer naar Keulen

Keulen is uitstekend bereikbaar vanuit Nederland. Met eigen vervoer (auto of motor) ben je binnen een uur tot een paar uur in het hartje van Keulen. Voor wie niet met eigen vervoer naar Keuken wil gaan zijn er voldoende alternatieven. Zo kun je zowel per trein als per hogesnelheidstrein naar het centrum van Keulen reizen. Ook zijn er gedurende het hele jaar bustochten die je naar Keulen brengen. In de maand december en het einde van november is het aanbod van busreizen naar Keulen helemaal groot. In die periode zijn de kerstmarkten in Keulen aan de gang, waardoor er veel busbedrijven speciaal uitstapjes naar Keulen organiseren om de kerstmarkten te bezoeken.

Keulen bezienswaardigheden

Keulen is een stad met een mooie mix van bezienswaardigheden, lekker winkelen en genieten. Hoogtepunten zijn natuurlijk de Dom van Keulen en de kerstmarkten.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Keulen op een rijtje gezet:
Keulen bezienswaardigheden top 10

Met de auto naar Keulen

Het gros van de Nederlandse toeristen gaat met de eigen auto naar Keulen. Keulen is uitstekend te bereiken via de Duitse autosnelwegen. Houd er wel rekening mee dat men in Duitsland wel eens over langere afstanden wegwerkzaamheden uitvoert waardoor er stremmingen en files kunnen ontstaan. Als je in het centrum van Keulen moet zijn dan zul je in de meeste gevallen via de A57 bijna tot aan de binnenring van Keulen rijden, waarna het meestal slechts enkele kilometers verder rijden is tot aan je eindbestemming. Houd er rekening mee dat je in het centrum van Keulen een milieusticker nodig hebt (Umweltplakette). Zonder zo’n milieusticker achter je vooruit mag je het centrum niet in. Je koopt deze vooraf bij TÜV, bij DEKRA of via de ANWB. De milieusticker voor Keulen kun je ook simpel via internet regelen. Een milieusticker is kentekengebonden.

Met de bus naar Keulen

Flixbus onderhoudt het hele jaar door busverbindingen tussen een aantal Nederlandse steden (o.a. Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven) naar Keulen. Soms is er sprake van meerdere ritten op één dag. De reisduur varieert per route. Tijdens de adventsperiode zijn er ook veel busbedrijven die dagtrips met de bus organiseren vanwege de kerstmarkten die dan in Keulen gehouden worden.

Met de trein naar Keulen

Vanwege de liggen van Köln Hauptbahnhof in het centrum van de stad is de trein een serieuze optie om naar Keulen te reizen. Zeker omdat de hogesnelheidstrein (ICE Amsterdam Centraal - Frankfurt) het Centraal Station van Keulen aandoet. De reistijd van hartje Amsterdam tot in hartje Keulen kost je op die manier twee uur en drie kwartier. Zelfs als het verkeer meezit lukt het je niet om deze tijd met de auto te verslaan. De ICE-treinen stoppen onderweg ook in Utrecht (Centraal), Arnhem, Oberhausen, Duisburg en Düsseldorf. Een retourtje Amsterdam-Keulen boek je al vanaf een paar tientjes per persoon. Het centraal station van Keulen ligt direct naast de Dom van Keulen. Hierdoor ben je meteen in het hart van Keulen terecht gekomen. Je kunt van hieraf verder reizen per openbaar vervoer. Je kunt per trein doorreizen naar de rechteroever van de Rijn (waar onder andere Koelnmesse en de Lanxess Arena staat). Hier staat treinstation Deutz/Lanxes Arena. Internationale treintickets naar Keulen boek je in Nederland via www.nsinternational.nl.

Autorijden en parkeren in Keulen

Zonder navigatiesysteem in Keulen centrum rijden vereist een goede bijrijder (kaart en borden lezen) en een goede portie stressbestendigheid. Er is sprake van veel eenrichtingsverkeer en parkeerplaatsen zijn schaars. Ook zijn er in Keulen regelmatig weg- en bouwwerkzaamheden waardoor verkeer omgeleid wordt. Als metropool met meer dan twee miljoen inwoners heeft Keulen ook te maken met druk verkeer, vooral rondom de spitsuren. Wie de auto wil parkeren die kan het beste gebruik maken van de vele openbare parkeergarages die Keulen telt. Let wel op de tarieven, want die kunnen aardig uiteenlopen. Zo zijn er tal van voorbeelden van hotels die exorbitant hoge parkeertarieven rekenen in vergelijking met andere parkeergarages in de buurt. Vooraf op het internet bepalen welke parkeergarage je gaat gebruiken voorkomt verrassingen. Via www.koeln.de/apps/parken kun je zien waar de parkeergarages liggen, wat ze kosten, wanneer ze geopend zijn en hoeveel parkeerplaatsen er op dat moment vrij zijn. Op borden op straat wordt ook aangegeven waar de parkeergarages liggen en hoe de capaciteit op dat moment is.

P+R

De meest goedkope manier van parkeren is op één van de Park & Ride (P+R) parkeerterreinen buiten het centrum van Keulen. Hier betaal je een laag bedrag per dag om te parkeren, waarna je per openbaar vervoer naar het centrum kunt reizen. Keulen telt ongeveer vijftien P+R parkeerterreinen.

Openbaar vervoer

Keulen kent als moderne West-Europese stad een goed en vrij uitgebreid openbaar vervoer netwerk. Je kunt gebruik maken van metro, trams en bus. Kaartjes voor de metro (U-Bahn) koop je bij de automaten op de metrostations en indien aanwezig bij het loket. Kaartjes voor de bus koop je bij de busstations en bij kiosken. De S-Bahn (trein) vormt een netwerk in Keulen dat vooral handig is om grotere afstanden te overbruggen en om de P+R parkeerterreinen te bereiken.

Taxi

De crèmekleurige taxi’s staan bij taxistandplaatsen, bij winkelcentra en bij hotels. Uiteraard kun je ook een beschikbare taxi op straat aanhouden. Taxi’s rijden in Keulen op basis van de taximeter. Je betaalt altijd een starttarief en daarna een bedrag per kilometer. Voor de eerste vijf kilometers geldt een hogere kilometerprijs dan voor de kilometers daarna. Er geldt een hoger tarief voor ritten tussen 22 en 6 uur en voor ritten op zon- en feestdagen. Houd er rekening mee dat eenrichtingsstraten ervoor kunnen zorgen dat de reisafstand soms aanzienlijk groter kan zijn dan de afstand hemelsbreed, met alle gevolgen voor de ritprijs van dien.

Fietsen in Keulen

Keulen kent redelijk veel fietspaden. Helaas zijn ze wat betreft kleur niet altijd onderscheidend genoeg, waardoor er regelmatig voetgangers op de fietspaden lopen. Vaak gaat het om nietsvermoedende toeristen die niet in de gaten hebben dat ze zich op een fietspad bevinden. Als fietser moet je daarom continu op je hoede zijn. Een fietsbel en een paar goede ogen zijn daarom een must om in Keulen te fietsen. Fietsen huren kun je op diverse plekken in Keulen. Zo biedt Der Bahn fietsen aan via het systeem Call a Bike. Vooraf registeren is hierbij wel nodig.

Keulen WelcomeCard

Met de Keulen WelcomeCard kun je gratis met het openbaar vervoer reizen. Tevens ontvang je korting bij diverse musea, attracties en bezienswaardigheden in Keulen. Soms is de toegang zelfs gratis met de WelcomeCard. Als je wel van plan bent om veel te reizen binnen Keulen maar bezienswaardigheden te bezoeken dan kan een dagkaart voor het openbaar vervoer een voordeligere optie zijn.
Meer info over de KölnCard

Meer info over Keulen

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Keulen:
bijzondere plaatsen in Keulen

Keulen informatie
Keulen nieuws & tips
Keulen officiële site
Keulen weer & klimaat

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy